Zaključci održanih Prvih susreta Hrvata Brčko distrikta

0
287

Sudionici prvih Susreta Hrvata Distrikta „Promišljanje o našoj budućnosti“ pozdravljaju i podržavaju ovakav skup i iskazuju potrebu da se ovakvi susreti događaju minimalno jednom godišnje. Hrvati stoljećima žive u Bosni i Hercegovini pa tako i na prostoru Distrikta i naseljavaju površinski najveći njegov dio, dali su i daju svoj značajan doprinos društvenom, kulturnom, športskom, gospodarskom, vjerskom i političkom razvoju. Kao progresivan, miroljubiv i civiliziran narod svojom marljivošću, poštenjem i znanjem ostavljaju svoj pečat ne samo u svojoj domovini nego i diljem svijeta. Potencijal našeg naroda je u svakom pogledu ogroman, ali do sada se pokazalo da nikada ni u kakvim okolnostima ne zaboravljamo svoju domovinu i svoj kraj te ljubomorno čuvamo svoje materijalno, duhovno, vjersko i kulturno naslijeđe.

Susreti Hrvata su pokazali naše jedinstvo u očuvanju nacionalnog, materijalnog, kulturnog, vjerskog i političkog bića na prostoru Distrikta.

Sudionici Susreta donose sljedeće zaključke:

  1. Da bi mogli očuvati status ravnopravnosti nužno je da svaki Hrvat iz Distrikta BiH ima valjane dokumente izdane od institucija i da kao takav stekne sva prava koja mu pripadaju po zakonima Distrikta. Na takav način ostvaruje svoje pravo da bira i bude biran u institucije Distrikta te da može političkim djelovanjem donositi odluke od značaja za svoj narod.

  2. Svi Hrvati ovoga kraja su pozvani da bez ustručavanja koriste svoja demokratska prava, kako svojim pasivnim odnosom stoljetna ognjišta ne dovedemo u pitanje.

  3. Pozivamo predstavnike udruga koje okupljaju Hrvate ovoga kraja i predstavnike vlasti da rade na pripremi 2, susreta Hrvata Distrikta.

Comments are closed.