In memoriam Zvonimir Banović

0
369

Posljednje zbogom: Prijatelji, rodbina i poznanici se oprostili od Zvonimira Banovića

srijeda, 05 Travanj 2017 20:32

Obitelj, mnogobrojni prijatelji i poznanici u srijedu su se posljednji put oprostili od Zvonimira Banovića, koji je iznenada preminuo u nedjelju, 2. aprila, u 54. godini.

Govoreći o svom najboljem prijatelju, Boris Ćurković je naveo kako su se poznavali dvije i pol decenije.

– Naš Zvone je bio gorostas skromnosti i primjer tolerantnosti i čovječnosti. Njegova supruga Gabrijela, sestra Lidija i sin Boris ovim gradom mogu hodati uzdignuta čela, jer je naš Zvone bio prvenstveno čovjek – kazao je Ćurković.

Zvonimir Banović je u rodnom gradu gradio svoju novinarsku karijeru. Idejni je tvorac i prvi urednik prve dnevne tuzlanske novine u povijesti „Tuzlanski list“. Njegov saradnik Nedim Ćudić podsjetio je na trenutke kada je Banović mladim kolegama bio istinska potpora.

Svoje posljednje predvečerje Banović je proveo u društvu s Nikolom Čičom, predsjednikom HKD „Napredak“ iz Tuzle.

-Teško je povjerovati da te više nemam. Još uvijek vjerujem da ćeš ući na vrata i reći svoju dobro poznatu riječ koju s ovog mjesta ne mogu izgovoriti – kazao je Čiča gotovo plačući.

Posljednjih godina života Banović je bio politički angažiran. Imenovan je za predsjednika ŽO HDZ-a BiH, a posljednje dane života proveo je na funkciji savjetnika u Ministarstvu odbrane BiH.

– Zvonimir nas je prerano napustio i ostavio naša srca prepuna žalosti. Odajemo počast velikom čovjeku, a njegov prerani odlazak je veliki gubitak za sve nas. Opraštamo se od istinskog domoljuba, časnog čovjeka, koji ni u najtežim trenucima za njegov narod nije odustajao – kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH na kraju komemoracije u tuzlanskom pozorištu.

Građani Tuzle, rodbina, prijatelji i suradnici, od Zvonimira Banovića oprostili su se ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a ukop je obavljen na katoličkom groblju „Borić“.

(TI) / Foto: D. Zabuš

Comments are closed.