Gradonačelnik dr. Anto Domić uručio priznanja u završnici 32. Susreta kazališta BiH u Brčkom

0
382

27.11.2015. Na ovogodišnjim “32. Susretima pozorišta/kazališta” Brčko distrikta BiH uručene su nagrade najboljim pojedinačnim i kolektivnim ostvarenjima iz natjecateljskog programa u kojem je učestvovalo osam selektiranih predstava iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Za najbolju predstavu u cjelini “Statua Grand prix Susreta” dodijeljena je predstavi “Bela kafa” Narodnog pozorišta Beograd. 
Grand prix Susreta za najbolju žensku ulogu dodijeljen je Kaći Dorić za ulogu Nadje u predstavi “Brašno u venama” kooprodukcije SARTR i MESS Sarajevo. U istoj kategoriji za najbolju mušku ulogu proglašen je Petar Božović za ulogu oca u predstavi “Otac i sin”, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. 

Najboljima je, na svečanosti prilikom zatvaranja Trideset i drugih susreta kazališta BiH, nagrade uručio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
„Nagrada je i da vas mogu pozdraviti na kraju ovih susreta, nadam se da vam je bilo lijepo i da ste uživali u predstavama. Do sljedeće godine i narednih susreta želim vam puno sreće, zdravlja, veselja i ljubavi“, poručio je dr. Domić.

U kategoriji “Nagrada žirija publike” u sastavu stručnog žirija Anto Basić, Stojan Kašterović, Slobodanka Ristanić, Adis Jasenčić i Anel Šuvalić nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelili su Aidi Bukva u predstavi “Teferič” Kamernog teatra 55 Sarajevo. Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Adiju Hrustemoviću za ulogu Stefana u predstavi “Divlje meso” Narodnog pozorišta Sarajevo.

Stručni žiri publike nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je predstavi “Urnebesna tragedija” u režiji Milice Kralj, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Stručni žiri u sastavu Miroslava Radonjić, Ive Gregurović i Almira Bašović u kategoriji “Nagrade pozorištima iz BiH” za najbolju mladu glumicu dodijelio je Nataši Perić za ulogu Nevena u predstavi “Urnebesna tragedija” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. Nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena je Adiju Hrustemoviću za ulogu Stefana u predstavi “Divlje meso” Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za glazbu dodijeljena je Damiru Imamović za muziku u predstavi “Divlje meso” Narodnog pozorišta Sarajevo. Nagrada za kostim dodijeljena je Adisi Vatreš – Selimović za kostim u predstavi “Teferič”, Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Dragani Purković Macan za scenografiju u predstavi “Urnebesna tragedija” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Vesni Mašić za ulogu Marije u predstavi “Divlje meso” Narodnog pozorišta Sarajevo. Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljen aje Mirsadu Tuki za ulogu Muhtara u predstavi “Teferič”, Kamernog teatra 55 Sarajevo i Zijahu Sokolović za ulogu Klausa u predstavi “Divlje meso”.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Alešu Kurt za predstavu “Teferič”, Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, statua “Zlatno pero” dodijeljena je Igoru Štiks za tekst “Brašno u venama”.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua Vijećnice i grada Brčko” dodijeljena je predstavi “Teferič”, Kamernog teatra 55 Sarajevo. 

Jakov Amidžić, ravnatelj Festivala rekao je za medije da je žiri napravio odličan posao, iako su sve predstave bile dobrog i sličnog  kvaliteta, zašto je jako teško bilo donijeti jednoglasnu odluku za nabolje. On je najavio da će Festival u produkcijskom okviru morati uvoditi promjene za propozicije Festivala kada je u pitanju domaći autor jer se tekstovi pisani na našem govornom području sve manje igraju.

Na ovogodišnjim “32. Susretima pozorišta/kazališta” Brčko distrikta BiH koji su trajali od 19. do 27. studenoga odigrano je ukupno osam predstava iz BiH i regije. Prethodno je u čast pobjednika, u Domu kulture prije uručivanja nagrada, također održan koncert Ane Rucner.

 

Comments are closed.