Obilježen blagdan Svi sveti: svijeće i misa za duše pokojnika

0
320

Katolici diljem svijeta danas su odlaskom u crkve i na groblja svojih pokojnika obilježili svetkovinu Svi sveti, moleći se za duše pokojnika i svece. Udruge proistekle iz Domovinskog rata 108. Pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko ponovno su kao i proteklih godina svim poginulim braniteljima HVO-a kod spomenika u Dubravama, Boderištu i u centru Brčkog odali počast, molitvom, paljenjem svijeća, te polaganjem cvijeća i vijenaca.

“Danas se prisjećamo poginulih branitelja, onih koji su dali svoje živote za ovaj prostor na kojem mi danas živimo”, istaknuo je u ime Udruge Ivo Anđelović, napominjući da je zadovoljan statusnim pravima koja ostavaruju obitelji poginulih, ali da se još mora raditi na stambenim pitanjima dragovoljaca i veterana.

Cjelodnevnom događaju su, između ostalih, nazočili izaslanici HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta na čelu s predsjednikom dr. Antom Domićem.

“Svake godine na današnji dan se okupljamo kako bismo se sjetili naših branitelja i iskazali im poštovanje, ali i zahvalu za sve ono što su učinili za nas. Jer, kao što je svećenik i rekao, nema ništa svetije od toga kada netko položi svoj život za druge”, poručio je Ivo Filipović, zapovjednik 108. Pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko.

U svom obraćanju i dr. Domić se s poštovanjem osvrnuo na sve branitelje Hrvatskog vijeća obrane.

“Došli smo položiti vijence i zapaliti svijeće svim našim braniteljima, koji su dali svoj život braneći našu domovinu. Ovo je najmanje što možemo učiniti za njih, da se pomolimo dragom Bogu kako bi se njihove duše smjestile u nebesko kraljevstvo. Ostaje nam da iz njihovog života i žrtve, svega onoga što su učinili braneći sve nas ovdje, izvučemo pouku, te da ne dozvolimo da se njihova žrtva zaboravi”, rekao je dr. Domić.

Uz svetkovinu Svi sveti veže se i sutrašnji Dušni dan, spomendan svih mrtvih.

Comments are closed.