Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić primio veleposlanika Republike Indonezije u BiH

0
345

Nakon sastanka s veleposlanikom, dr. Domić svečano otvorio regionalni skup logističara u Brčkom i nazočio svečanosti u povodu ovogodišnjeg Sajma gospodarstva u Brčkom

BRČKO, 13.11.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić sastao se jučer s veleposlanikom Republike Indonezije u BiH NJ.E. Subijaksono Sujono. Gradonačelnik Domić rekao je da BiH i Indonezija, mada su zemljopisno veoma udaljene, imaju dosta sličnosti, između ostalog, i u pogledu multikonfesionalnosti i multikulturalnosti.

“Mnogo je toga što nas povezuje i otuda postoje mogućnosti za proširenje i poboljšanje suradnje u različitim oblastima. Danas je dogovoreno da resorni odjeli u Vladi Distrikta i brčanska Gospodarska komora uspostave čvršću komunikaciju sa indonežanskim poslovnim partnerima kako bi se realizirale neke od konkretnih ideja”, izjavio je dr. Domić.

Ekonomska suradnja BiH i Indonezije je na prilično niskoj razini i cilj učešća Indonezije na Sajmu gospodarstva u Brčkom jeste upravo taj da suradnja bude unaprijeđena, poručio je danas veleposlanik Sujon, nakon prijema u Gradskoj vijećnici, a potom je prisustvovao na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva “Brčko 2015” na kojem je njegova zemlja u ulozi partnera.

Njegova Ekselencija Sujon je istaknuo da između naroda Indonezije i BiH postoje čvrste povijesne veze, ali da je ekonomska suradnja do sada bila suviše spora.

“U Indoneziji postoji više od 380 etničkih skupina. Na Sajmu u Brčkom predstavit ćemo samo dvije indonežanske nacionalne kulture. Inače, grad Bandung u Indoneziji veoma je sličan Brčkom, a poznat iz povijesti po uspostavljanju Pokreta nesvrstanih”, ispričao je veleposlanik na konferenciji za medije.

Pritom je zahvalio Gospodarskoj komori Brčko distrikta BiH na pozivu za učešće njegove zemlje na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva, te najavio mogućnost posjete izaslanstva Distrikta Indoneziji.

Gradonačelnik svečano otvorio regionalni skup logističara u Brčkom

Regionalni Skup logističara LOGIN 08, u organizaciji Udruge logističara Brčko distrikta, održan je jučer u Hotelu Jelena u Brčkom gdje je u interaktivnim predavanjima više od 100 učesnika razgovaralo o izazovima logistike modernog doba.

Skup je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, koji je ovom prilikom naglasio da se Brčko ponosi što je domaćin ovakvog naučnog skupa iz oblasti logistike i transporta.

Tema okruglog stola bila je uloga nacionalnih željezničkih operatera u logistici modernog doba uz poruku da razvoj svjetskog gospodarstva nije moguć bez transporta, a transportni oblik koji se javlja kao najučinkovitiji jeste korištenje industrijskih kolosijeka.

Gosti skupa bili su predstavnici Luke Ploče, Željeznica Hrvatske i Makedonije, špediterskih i logističkih tvrtki iz susjednih zemalja, kao i predstavnici Željeznica Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Učešće su uzele i tvrtke članice STUDEN Holdinga, dok su predavači bili profesori sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba i Saobraćajnog fakulteta iz Sarajeva.

Predsjednik Udruge logističara Dejan Ilić rekao je kako LOGIN 08 doprinosi boljoj suradnji između različitih gospodarskih, logističkih i transportnih kompanija te da se kroz edukativni program otvaraju vrata sklapanju novih poslova i širenju poslovnih veza i kontakata.

Zahvalio je BELISAR logistici na svesrdnoj pomoći oko realizacije skupa kao i sudionicima koji su svojom nazočnošću dali nemjerljiv doprinos razvoju pozitivnog poslovnog okruženja u Brčko distriktu BiH.

Prema riječima izvršnog ravnatelja za logistička pitanja BELISAR logistike, Jove Ilića sa današnjeg skupa poslana je jaka poruka da bez kvalitetnog ulaganja u infrastrukturu, prvenstveno u željeznice, nema efikasnog gospodarskog razvoja. U sklopu ovog znanstvenog skupa u Brčkom programom je predviđen i obilazak Agroindustrijskog kompleksa STUDEN Holdinga.

Svečanost u povodu ovogodišnjeg Sajma gospodarstva

Jučer je u brčanskom Domu kulture upriličena svečanost u povodu 14. Međunarodnog sajma gospodarstva “Brčko 2015” koji je u organizaciji Gospodarske komore, a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić izrazio je dobrodošlicu te istaknuo značaj ove manifestacije i nadu da će u narednim danima biti ostvareni brojni poslovni kontakti koji će doprinijeti budućem razvoju, realizaciji novih poslovnih inicijativa i zapošljavanju građana. Kazao je također da ovogodišnja sajamska manifestacija okuplja veliki broj gospodarstvenika ne samo iz Brčko distrikta BiH nego i okruženja.

“Brčko distrikt ima specifičan status, nalazi se na rijeci Savi na kojoj se nalazi i međunarodna riječna luka i na granici je sa Europskom unijom i Republikom Hrvatskom. Dobro smo povezani sa ostatkom Bosne i Hercegovine i ostvarujemo sve pretpostavke za razvoj gospodarstva. Vlada Brčko distrikta prepoznaje potrebu da se više ulaže u ovu oblast stoga smo prošle godine kroz razne oblike dali izravnu potporu gospodarstvu izdvajajući značajna proračunska sredstva. Svjesni smo činjenice da te modalitete treba dodatno unaprjeđivati kako bismo uistinu došli do pravog modela za učinkovito i brzo zapošljavanje. Vjerujem da ćemo u budućnosti zajedničkim snagama stvoriti bolje uvjete i da možemo unaprijediti gospodarsku zajednicu Brčko distrikta u stvaranju nove vrijednosti”, poručio je gradonačelnik na svečanosti u Domu kulture. Iskazao je nadu da će ubrzo biti formirano novo vodstvo Gospodarske komore Brčko distrikta koje će biti, kako je kazao, ” motor razvoja gospodarstva”.

Ove godine zemlja partner sajma je Republika Indonezija čiji se veleposlanik Njegova Ekselencija Subijaksono Sujono također obratio prisutnima, a predstavnici Veleposlanstva Indonezije su svojim nastupom uzeli učešće i u kulturno-zabavnom dijelu programa.

Dr. Domić posebno je zahvalio veleposlaniku Republike Indonezije kazavši da će ovaj sajam biti upamćen upravo po toj svježini koju su unijeli svojim pjesmama uz tradicijske instrumente i nošnju. Dodijelio je također dva priznanja za poseban doprinos u radu, i to predsjedniku Vanjsko-trgovinske komore BiH Bruni Bojiću i drugo posebno priznanje u spomen na jednog od predsjednika Mirka Pančića.

Istaknutim zvanicama u brčanskom Domu kulture tijekom svečanog programa obratio se i dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta Adem Ribić, član Vlade Brčko distrikta BiH Siniša Milić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, i uspješni poduzetnik Tomislav Antunović, u ime prvog predsjednika Gospodarske komore Brčko distrikta BiH.

Učešće na sajmu koji se i ove godine održava u JP „Luka Brčko” na prostoru od 3.000 metara četvornih uzelo je oko 270 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Ovogodišnji 14. Međunarodni sajam gospodarstva ostaje otvoren do nedjelje, 15. studenoga, a ulaz je za sve posjetitelje, kao i prethodnih godina, besplatan.

Comments are closed.