Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić u službenoj posjeti Bruxellesu

0
341

Gradonačelnik Domić je istakao da je Brčko distrikt BiH specifična jedinica lokalne samouprave koja je zarad kreiranja novih radnih mjesta spremna izraziti posebnu dobrodošlicu investitorima i ostvariti preduvjete da odaberu Brčko distrikt BiH kao destinaciju sigurnu za ulaganje

BRUXELLES 17.11.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je 16. studenog 2015. godine prilikom službene posjete Bruxellesu, na poziv Komiteta regija za sudjelovanje na sastanku CIVEX komisije, održao i niz sastanaka s predstavnicima ostalih institucija i organizacija.Tom prilikom gradonačelnik dr. Domić je posjetio Press Club Brussels Europe gdje se susreo s direktorom gospodinom Laurentom Brihayom i gospođom Daniellom Abreu, direktoricom „baseEUcities“ mreže gradova EU. Gradonačelnik Domić je prisutnima na sastanku objasnio ulogu Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija te podijelio informacije o prioritetima Vlade Brčko distrikta BiH.

Press Club Brussels Europe, kao osnivač diplomatske mreže za saradnju u Bruxellesu, i  „baseEUcities“ kao EU mreža gradova, služe kao svojevrsne platforme za identifikovanje i uvezivanje partnerskih regija, institucija i preduzetnika i mogu u značajnoj mjeri pružiti podršku kreiranju projektne saradnje s ciljem što skorijeg unapređenja kvaliteta života za građane Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Domić je istakao da je Brčko distrikt BiH specifična jedinica lokalne samouprave koja je zarad kreiranja novih radnih mjesta spremna izraziti posebnu dobrodošlicu investitorima i ostvariti preduvjete da odaberu Brčko distrikt BiH kao destinaciju sigurnu za ulaganje.

Potom je uslijedila posjeta gradonačelnika Domića Uredu Skupštine evropskih regija u Bruxellesu i susret s generalnim sekretarom gospodinom Mathieuom Morijem, koji je, uvažavajući zahtjevnu agendu gradonačelnika za ovu posjetu, došao iz Strasbourga, sjedišta Skupštine evropskih regija. Generalni sekretar Skupštine evropskih regija se zahvalio gradonačelniku na njegovom i doprinosu Vlade Brčko distrikta BiH zbog aktivnog sudjelovanja u programima ovog tijela te ponudio da se saradnja proširi i na aspekt proširenja EU kroz pripreme BiH za članstvo u EU.

Tom prilikom dogovoren je i zajednički nastup ka fondovima Evropske unije kroz saradnju na programskim cjelinama: privredni razvoj, preduzetništvo mladih, reforme socijalne zaštite i unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga.

U nastavku dana, gradonačelnik se susreo sa šefom Misije regije Ile-de-France pri EU gospodinom Mathieuom Simonijem. Ovom prilikom dr. Domić izrazio je saučešće građanima Pariza u vezi sa skorašnjim terorističkim napadima. Naime, Ile-de-France je pokrajina Francuske u kojoj se nalazi 8 departmana, uključujući glavni grad Pariz. Sa gotovo 12 miliona stanovnika to je najnaseljenija regija u Francuskoj.

Nakon upoznavanja s aktivnostima gradonačelnika u Bruxellesu, ali i prioritetima Vlade Brčko distrikta BiH, gospodin Simoni je ponudio da se u što skorije vrijeme intenzivira saradnja između regije Ile-de-France i Brčko distrikta BiH te izrazio visok stepen spremnosti pružanja podrške Brčko distriktu BiH na polju evropskih integracija, ali i uspostavljanje platforme za kulturnu saradnju i razmjenu, kao i uspostavljanje veza između preduzetnika i sagledavanje preduzetničkih inicijativa. Tom prilikom je dogovoren nastavak saradnje po okončanju izbora u Francuskoj koji su predviđeni za decembar tekuće godine.

Po okončanju ovog sastanka uslijedio je i susret s ambasadoricom Lidijom Topić iz Misije BiH. Ovom prilikom je gradonačelnik Domić upoznao ambasadoricu o aktivnostima koje provodi u Bruxellesu i svrsi njegove posjete. Ambasadorica Topić je gradonačelniku Domiću ponudila svaki vid podrške kako Misije tako i njenog osoblja.

Nakon serije sastanaka gradonačelnik je u Komitetu regija prisustvovao aktivnostima Komisije CIVEX (građanstvo, upravljanje, institucionalni i vanjski poslovi) gdje je povodom Dana proširenja EU, prisustvovao sjednici ove komisije čiji su osnovni zadaci pripremanje lokalnih i regionalnih vlasti iz zemalja proširenja za aktivnosti u okviru budućeg članstva u Evropskoj uniji, kao i pripremanje lokalnih i regionalnih vlasti za njihovo sudjelovanje u radu KR-a nakon pristupanja EU i razmjena informacija o aktuelnim pitanjima od zajedničkog interesa, posebno o postojećem stanju u pogledu pristupnog procesa te o područjima politika na kojima se u skladu s ugovorima predviđa savjetovanje s Komitetom regija i pripremanje lokalnih i regionalnih vlasti iz zemalja proširenja za te politike.

Tom prilikom je u svojstvu govornika dao doprinos izlažući u vezi s aktivnostima Brčko distrikta BiH kao subnacionalnog nivoa vlasti u procesu proširenja EU.

Pored gradonačelnika, panelisti François Decoster, predsjedavajući Komisije CIVEX, Simon Mordue, Evropska komisija, direktor za politike proširenja i strategije, te Anna Magyar, izvjestiteljka Komiteta regija o strategiji i glavnim izazovima proširenja za 2015. i 2016. godinu, istakli su pozitivnu ulogu Brčko distrikta BiH.

Dr. Franz Schausberger je posebno istakao doprinos gradonačelnika Domića i Brčko distrikta BiH aktivnostima koje provodi Komitet regija osvrnuvši se na skorašnji sastanak Radne grupe za Zapadni Balkan koji je 10. novembra tekuće godine održan u Brčkom te je s prisutnima podijelio da on i njegove kolege, članovi Komiteta regija, Brčko distrikt BiH prepoznaju kao most koji povezuje BiH i EU u procesu proširenja.

Comments are closed.