Obilježena 21. obljetnica 108. pješačke brigade HVO Ravne Brčko

0
414

Pod vodstvom pukovije Hrvatskoga vijeća obrane -sastavnice vojske    BiH polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju u Brčkom predstavnici HDZ BiH na čelu s predsjednikom ujedno i gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH dr. Antom Domićem su u subotu, 18. svibnja 2013. godine, započeli obilježavanje 21. obljetnice od osnutka 108. pješačke brigade HVO Ravne Brčko koja je svoj slavni put započela 1992. godine.

Druga je godišnjica od kako je izgrađen spomenik poginulim braniteljima u Brčko Distriktu, herojima 108. pješačke brigade Hrvatskoga vijeća obrane. To jetrajno obilježilo povijest hrvatskog naroda i urezalo se u srca ljudi ovoga kraja, osobito pripadnika 108. brigade HVO.

Poštovanje poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom odali su građani Distrikta, prvenstveno obitelji poginulih branitelja, braniteljske udruga te predstavnici vlasti Brčko Distrikta BiH.

Nakon služenja svete misa za poginule i umrle braniteljeupriličene u crkvi Bezgrešnog Začeća Marijinog u Dubravama, priređena je i svečana akademija u Domu kulture u Gornjoj Skakavi gdje se još jednom podsjetilo na ratni put i nepobitan značaj 108. HVO brigade u očuvanju i obrani ovih područja te opstojnosti hrvatskog naroda.

“Ovaj veoma važan događaj podsjeća nas na vrijeme pred kraj prošloga stoljeća, na doba rušilačkog nagona svake vrste. Nakon toliko godina opet smo se okupili ovdje zajedno, u prisjećanju tih sumornih vremena, s nadom da se taj događaj više nikada ne dogodi”, kazao je predsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko Distrikt i gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić.

 

Ovakvi događaji trebaju motivirati sve one koji obnašaju važne funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da još intenzivnije rade na stvaranju povjerenja, i postizanju istine u smislu pronalaska svih onih koji nisu pronađeni a stradali su tijekom rata, da bi njihove obitelji konačno pronašle ovozemaljski mir.

 

“To je jedna od naših obveza kao i da na osnovu heroizma tih ljudi, koji su tada činili neviđena čuda, gradimo našu budućnost u međusobnom razumijevanju, toleraniciji i zajedničkom djelovanju na dobrobit svih naroda”, istakao je dr. Domić.

Zapovjednik 108. pješačke HVO brigade i dopredsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko Distrikt Ivo Filipović uputio je poruku pozdrava i čestitao svim pripadnicima 108. HVO pješačke brigade današnji 21. rođendan te istakao značaj obilježavanja ovoga dana prvenstveno za obitelji poginulih branitelja, invalide kao i sve učesnike domovinskog rata.

Comments are closed.