Govor dr. Ante Domića, dogradonačelnika Brčko distrikta BiH, dopredsjednika HDZ-a BIH i predsjednika Organizacije za Brčko distrikt na svečanoj akademiji prigodom 18. obljetnice Distrikta

0
343

„Dozvolite mi da prvo zaželim puno zdravlja sreće i ljubavi svim našim ženama u povodu Međunarodnog dana žena i da u budućnosti stvorimo društvo koje će puno više uvažavati žene nego što je to bio slučaj do sada. Sretan vam dan žena!
Dame i gospodo, dragi prijatelji i uzvanici,
Prijatna mi je dužnost i zadovoljstvo pozdraviti vas povodom obljetnice utemeljenja distrikta Brčko. Prije osamnaest godina stvorena je nova administrativna jedinica lokalne samouprave, kondominijum dva entiteta, a koja se nalazi pod suverenitetom Bosne i Hercegovine na koju su entiteti trajno i nepovratno prenijeli svoje nadležnosti. U ovoj dvorani je na današnji dan 2000. godine prvi supervizor, Robert William Farrand uz nazočnost državne tajnice SAD-a gospođe Madeleine Albright promovirao prijelaznu Vladu Brčko distrikta. Ona je radila pod autoritativnim i odlučnim vodstvom međunarodne zajednice koja je preko OHR-a stvarala institucije distrikta Brčko koje su trebale riješiti enigmu iz Daytona, a to je organizirati višenacionalni, višekulturalni i višekonfesionalni prostor na kome je divljao najsuroviji rat sa svim posljedicama koje rat ostavi.
Okolnosti u kojima je donešena odluka o uspostavi prijelazne Vlade Distrikta su bile složene. Ovaj prostor je za rješenje svoje sudbine čekao četiri godine nakon prekida rata pa u tom statusu ni rata ni mira su se još uvijek mogla vidjeti neprijateljstva i netrpeljivost, a na terenu su se na svakom koraku vidjeli tragovi razaranja i ruševina. Odluku o uspostavi nove i drugačije administrativne jedinice stanovnici ovoga kraja su dočekali na različite načine. Bilo je tu radovanja i tugovanja, odobravanja i negodovanja pa čak i protivljenja, osjećalo se nepovjerenje u uspjeh ovoga projekta kao i u sposobnost prijelazne Vlade i Skupštine da stvore novo društvo koje će svima biti prihvatljivo. Uz sve kritike, prijepore i neslaganja, moram konstatirati da je Distrikt uspio. Uspio je jer je ovo bio jeste i ostat će projekt međunarodne zajednice koja je postavila najviše ciljeve koje smo trebali dosegnuti. Mi lokalni ljudi smo pod vodstvom OHR-a i drugih međunarodnih institucija malo po malo radili na uspostavi distriktovog pravnog poretka, uspostavljali demokratske vrijednosti tolerancije i kompromisa, učili živjeti i razumjeti drugog i drugačijeg, osigurali jednaka prava svakom od konstitutivnih naroda i gradili institucije koje su nužne za uspostavu vladavine prava, bez kojeg nema gospodarskog i društvenog napretka. Putovi koji su vodili i koji vode ka ostvarenju postavljenih ciljeva su često teško prohodni, krivudavi i teški ali su bili pravi i jedino mogući. I kada nakon osamnaest godina pogledam dostignuti uspjeh moram konstatirati da smo se kretali pravim putovima po kojim se moramo nastaviti kretati ali ih je nužno stalno i iznova činiti boljim i čvršćim. U životu ništa nije onako kao što liči na prvi pogled pa otuda i ovo naše društvo, ono nije ni blizu onoga koje bi svatko od nas želio. Ono je nesavršeno jer je bremenito raznim problemima koji kod naših žitelja stvaraju pesimizam, apatiju i beznađe. Bez obzira na sve probleme i poteškoće uvjeren sam da u Brčacima ima još snage, želje i volje da se trgnu iz učmalosti i suprostave svim negativnostima kao što su korupcija, nepotizam, nezaposlenost, slabost institucija i ekonomska nejednakost i da se posvetimo europskim vrijednostima koje su naša odrednica i cilj. Strahove koje imamo jedni od drugih i sveopće nepovjerenje u sve i svakoga možemo prevazići izgradnjom europskog puta koji nam jamči prosperitet koji želimo i trebamo.
Na kraju sretan vam Dan Distrikta i Dan žena!
Živjeli!“

Comments are closed.