ČESTITKA DOGRADONAČELNIKA PRIGODOM DANA DISTRIKTA

0
242

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Brčko distrikt BiH obilježava 18. obljetnicu svog postojanja.

Ove godine, kada kao lokalna zajednica postajemo punoljetni, prilika je da konstatiramo da je razdoblje od 2000. godine, kada je Distrikt kao kondominij proglašen Konačnom arbitražnom odlukom, do danas obilježilo mnogo značajnih promjena.

Izrasli smo u lokalnu zajednicu u kojoj je formirana prva multietička vlast i Policija, integrirano obrazovanje za jedinstvenim nastavnim planom, djelujemo neovisno sa samostalnom izvršnom, zakonodavnom vlasti i pravosuđem.

Na našem putu, koji je započeo prije 18. godina, značajnu pomoć pružila nam je međunarodna zajednica, kroz instituciju supervizora. Podršku su nam pružili i entiteti Bosne i Hercegovine, Republika Srpska i Federacija. Uspjeli smo da realiziramo mnoštvo značajnih projekata poput izgradnje pješačke zone, Tvornice vode, Centra za hemodijalizu, restauracije Gradske vijećnice, a u tijeku je realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta “Izgradnja obilaznice oko Brčkog”. Postali smo prepoznatljivi i po brojnim sportskim i kulturnim manifestacijama.

Međutim, najveći doprinos u našem razvoju dali su građani Brčko distrikta BiH. Pokazali smo da smo demokratsko društvo u kojem ima mjesta za sve ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Upravo zbog toga je naš najveći zadatak, kao vlasti Brčko distrikta, zadržati ljude u Brčkom i osigurati im sigurnu budućnost, na čemu ćemo aktivno raditi.

S nadom da će ova godina biti vedrija i naprednija upućujemo vam iskrene čestitke, a svim damama čestitamo 8. ožujka– Međunarodni dan žena.

Dogradonačelnik

Dr.  Anto Domić

Komentiraj