24. godišnjica stradanja hrvatskih civila i branitelja

0
387

8.5.2016. ULICE,LANIŠTA

„Na ovom mjestu 8. svibnja 1992. godine u svojim domovima su poubijani nedužni, dobronamjerni i miroljubivi ljudi. Ono zbog čega se okupljamo svake godine jeste da ovaj datum ne smijemo zaboraviti i da na ovaj način poručujemo svima onima koji su dužni da ovaj zločin istraže i da ga privedu licu pravde da to čine agilnije, revnosnije i odgovornije. 24. Godine su predugo vremensko razdoblje i dovoljno da se sakupe svi relevantni dokazi da bi se zločinci osudili. Duboko vjerujem da i ovaj naš današnji čin ide u pravcu da se ovakvi događaji ne smiju zaboraviti i da nam ovo bude jedan i poticaj da u budućnosti djelujemo razborito i da naše različitosti ne smiju biti nikome prepreka nego da moraju kreirati naš suživot. Zločinci ne smiju imati mira ni na ovome ni onome svijetu i duboko sam uvjeren da izreka koja kaže da je pravda spora, a da je dostižna, da će i u ovom slučaju biti realizirana“, izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH i predsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko distrikt dr. Anto Domić tijekom današnjeg programa obilježavanja godišnjice od stradanja hrvatskih civila i branitelja  8. svibnja 1992. godine.

U programu komemoracije uslijedilo je polaganje vijenaca na spomen obilježju u Jasenovcu-Ulice, potom misa zadušnica u Laništima kod groblja, a nakon mise molitva opijela te nastavak komemorativnog programa u organizaciji ispred koordinacije Udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Stjepan Marčetić je podsjetio da je na ovaj datum 1992. godine iz brčanskih sela od Laništa do Ulica ubijeno 32 ljudi, uglavnom civila, a da za taj zločin počinitelji još uvijek nisu privedeni licu pravde.

Sudionici današnje komemoracije za stradale iz hrvatskih sela Brčko distrikta bile su obitelji, članovi udruga, institucija vlasti iz reda hrvatskoga naroda. Na komemoraciji u Laništima i Ulicama svojim prisustvom počast su odali i ratni veterani svih regularnih vojski koje su sudjelovale u proteklom ratu.

Comments are closed.