Vlada usvojila Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava na osnovu COVID-19 zakona

0
337

Vlada Brčko distrikta BiH na 111. izvanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BiH.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na osnovu COVID-19 zakona ukupno za ove namjene izdvojeno 4.130.189,18 KM, a sve kako bi se pokušale umanjiti ekonomske posljedice za poduzeća i poduzetnike u Distriktu.

„Na osnovu Odluke Vlade, odnosno Programa koji je Vlada usvojila za treći mjesec ove godine izdvojena su određena sredstva, a za četvrti mjesec to je učinjeno na osnovu ovog zakona, koji je donijela Skupština. Ukupan broj poduzeća koja su ovog puta obuhvaćena subvencijama je 1.774 i u tim poduzećima je zaposleno 7.940 radnika. S obzirom na to da su kriterijumi po ovom zakonu bili nešto stroži nego što su bili u samoj Odluci za treći mjesec, određen broj zahtjeva je odbijen. Iz razloga što poduzeća nisu ispunjavala te uvjete, ukupno su 144 zahtjeva odbijena. Dio zahtjeva odbijen je zbog toga što poduzeća nisu imala smanjenje prometa ili nisu izmirila sve obaveze u vezi s porezima odnosno doprinosima u prethodnim godinama“, kazao je Gudeljević.

On je naglasio da je iznos sredstava približno isti kao što je bio i za mjesec ožujak ove godine.

„Sada imamo manji broj poduzeća, a iznos novca je približno isti jer se ovoga puta izdvaja 860 KM za poduzeća koja su stekla uvjete da im se isplate plate i doprinosi, a u Programu je to bilo oko 760 KM. Ja se nadam da će odluka danas biti potpisana i kada dobijemo potpisanu odluku, mi ćemo pripremljene, neophodne dokumente uputiti Direkciji za financije na isplatu. Vjerujem da ovo neće trajati duže od četiri ili pet dana“, kazao je Gudeljević.

On je podsjetio da je Zakonom definirano da će se određena vrsta mjera poduzimati i nakon što prestane proglašenje prirodne nesreće.

„U ovom momentu novac koji je bio na raspolaganju u Odjelu za gospodarski razvitak, sport i kulturu skoro je u potpunosti potrošen i očekujemo da će Skupština Brčko distrikta BiH u rujnu uraditi još jedan rebalans kako bi se obezbijedila dodatna sredstva i nastavilo s ovim mjerama. Međutim svi smo svjesni činjenice da su u petom mjesecu skoro sva poduzeća počela raditi i najveći dio tih subvencija, koji se odnosi na te plaće, faktički neće ni biti u mogućnosti da dobiju. Ta sredstva za naredne mjesece trebala bi da budu nešto manja i vjerujem da će Vlada i Skupština naći način da ispoštuju zakon koji smo donijeli i da ujedno ispoštujemo i ono što gospodarstvo Distrikta očekuje od nas“, kazao je Gudeljević.

 

 

Komentiraj