[ 25. OBLJETNICA OSNUTKA 108. PJEŠAČKE BRIGADE HVO RAVNE BRČKO ].

0
390

Svetom misom, a potom i molitvom opijela, polaganjem vijenaca i  paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima  započelo  je  obilježavanje 25. godišnjice od formiranja 108. Pješačke brigade Hrvatskoga vijeća obrane Ravne Brčko. 

Udruge HVO-a Ravne-Brčko proistekle iz Domovinskog rata organizirale su i svečanu akademiju  u Domu kulture u Brčkom potom i domjenak u Napretkovom domu gdje su se okupili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, obitelji poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, dragovoljci, veterani Domovinskog rata, kao i bivši pripadnici 108. brigade ali i  brojni žitelji Distrikta  i okruženja  te iz Republike Hrvatske uz izaslanstvo ministra branitelja i premijera Vlade Andreja Plenkovića koji su prethodno na spomen obilježju položili vijenac.

Naglasivši posebnu važnost braniteljske populacije predsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko distrikt BiH dr. Anto Domić je podsjetio da je u samome središtu grada ispred Gradske vijećnice istaknuta zastava hrvatskoga naroda i 108. brigade kao veliki uspjeh i vrijednost koju je baštinila 108. Pješačka brigada.

On je uputio pozdrave svim okupljenima u povodu ove obljetnice  posebice prijateljima koji su stigli iz Republike Hrvatske ali i diljem BiH.

 Dr. Domić, dogradonačelnik Brčko  distrikta  je kazao da je dobra  suradnja vlasti sa braniteljskim populacijama sva tri naroda, pa samim tim i sa braniteljskim udrugama iz HVO-a.

„Do sada smo zajedno sa udrugama iskreirali adekvatne zakone za RVI i obitelji poginulih, a ostalo je da riješimo na statusu utemeljen  zakon o ratnim vojnim veteranima Domovinskog rata, kako bi se moglo dugoročno planirati rješavanje njihovih egzistencijalnih pitanja“, kazao je dr. Domić.

 O ratnom putu ove postrobe i obrani crta u svojim govorima prisjetili su se predsjednik koordinacije braniteljskih udruga, Mijo Josipović kao i  ratni zapovjednici 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko Martin Frančešević i Ivo Filipović, dopredsjednik  Skupštine Brčko distrikta BiH.

Comments are closed.