Radni sastanak gradonačelnika dr. Ante Domića s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj i JP “Komunalno Brčko”

0
354

20.10.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i ravnatelj Javnog poduzeća “Komunalno Brčko” Nermin Rejzović razgovarali su danas u Gradskoj vijećnici sa predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj u BiH Yanom Brownom i Josipom Policem o daljnjoj pripremi projekta ugradnje pametnih brojila i optičkih kablova te projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacijske mreže.

Nakon sastanaka dr. Domić je izrazio zahvalnost za dosadašnju suradnju sa ovom bankarskom institucijom, posebice naglašavajući potpisivanje ugovora o kreditu za brčansku Luku.

“Značaj Luke kao regionalnog čvorišta doći će još do izražaja obnovom pruge Doboj-Tuzla-Brčko-Vinkovci, što se planira u perspektivi. Zahvaljujući i kreditnim sredstvima Luka će svakako postati mnogo učinkovitije javno poduzeće”, naglasio je gradonačelnik Domić.

On je također napomenuo da je Vlada Brčko distrikta BiH svojim kapacitetima izgradila cjevovod od Plazulja do vodotornja Vrankićka ističući da se za obnovu 50 godina starog cjevovoda mora naći kreditni izvor financiranja.

“Moramo riješiti i problem otpadnih voda, što ćemo također nastojati učiniti s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Pored dobrih kreditnih uvjeta suradnja s EBRD-om znači i mogućnost dobivanja dotacija za ekološke projekte od mnogih europskih vlada koje su također korisnici kredita ove banke”, rekao je dr. Domić.

“Mi smo do sada ugradili oko 4.000 pametnih brojila, a potrebno je ugraditi oko 30.000, što nećemo moći realizirati vlastitim sredstvima. Isti je slučaj i sa zamjenom dotrajale vodovodne mreže koju moramo promijeniti ako želimo imati pitku vodu. Vjerujem da ćemo za ove projekte dobiti kredite EBRD-a”, izjavio je ravntelj javnog komunalnog poduzeća Nermin Rejzović.

Direktor Predstavničkog ureda EBRD-a u BIH Yan Brown zahvalio je gradonačelniku Domiću i njegovom timu na uspješnoj suradnji ocjenjujući je primjerom modela suradnje u BiH. Izrazio je nadu da će do kraja godine biti potpisan ugovor o kreditu za revitalizaciju brčanske luke u iznosu od 10 milijuna eura te podsjetio da je bilo riječi i o kreditiranju novih projekata 2017. godine.

“To su projekti uvođenja optičkih brojila i razvoja mreže Pametni grad koji bi trebali biti završeni do kraja godine. Rekonstrukcija vodovodne mreže je dosta zahtjevniji i ozbiljniji projekt kao i izgradnja prečišćivača otpadnih voda, za koji je potrebna detaljnija studija izvodljivosti i opravdanosti na temelju koje ćemo naredne godine sa Vladom Distrikta razgovarati o investicijskim prioritetima”, izjavio je Brown.

Prema njegovim riječima EBRD odobrava kredite na period od 15 godina uz grejs period 2 do 3 godine i kamatnu stopu od 1,5 posto.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će tijekom naredne godine biti završeni razgovori oko kredita za rješavanje komunalnih problema te najavio izradu akcijskog plana na projektu “Zeleni gradovi” u koji bi bili uključeni eksperti iz te oblasti.

Comments are closed.