[ Proslava blagdana Rane Sv. Franje 17. rujna 2018. ]

0
447

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem boravilo je danas u Gornjoj Skakavi na proslavi blagdana Rane sv. Franje. Već se godinama na Zidinama, mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja veliki broj hodočasnika iz Posavine, Slavonije i drugih krajeva kako bi se zavjetovali i molili sv. Franji za svoje potrebe. Posebno je istaknut značaj ovakvih okupljanja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima. Na svetom misnom slavlju uz prisustvo više svećenika provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić propovijedao je o kršćanskom nauku, koji je slijedio sveti Franjo, a to su: vjera, ljubav i skromnost.

Fotografija HDZ BiH Organizacija za Brčko distrikt.

„Ovo je uistinu jedno posebno mjesto i mi još istražujemo tragove na ovom prostoru, svi oni koji su predvodili misno slavlje iskupljaju naš narod na ovom prostoru. Želimo da se uistinu to istraži kao i naša tradicija, naša kultura vezana i utkana u ovu zemlju. Zbog toga jedan poziv onima koji nekada nešto i olako kažu o ovoj zemlji i ovom narodu pa i ne cijene ono što su oci ostavili ovoj zemlji i mi kampanjama pozivamo sve da poštuju svoj narod i svoju domovinu“, poručio je dr. Čović.

Fotografija HDZ BiH Organizacija za Brčko distrikt.

„Na ovom mjestu su se Hrvati, katolici molili Bogu najmanje tisuću godina unatrag. Ta vjera i molitva koja im je davala snagu da mogu uspjeti na ovom prostoru je i nas zadržala ovdje u BiH. Kroz stoljeća su se ovdje naši preci molili. Bez obzira što nisu bili prikazani temelji ovih crkava, ovo se mjesto oduvijek zvalo Zidine i to po ruševinama crkava i franjevačkog samostana koji je ovdje podignut u 13. stoljeću”, rekao je dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Fotografija HDZ BiH Organizacija za Brčko distrikt.

“Ovo drevno mjesto mi nazivamo kolijevkom svog franjevačkog života. Ovo je izvor odakle smo poslati da svijetu navještamo prvenstveno riječi Evanđelja, odnosno radosnu vijest. Ovi temelji nam govore i ohrabruju nas da je tu stvorena i naša vjera i pouzdanje u Boga”, istaknuo je fra Niko Josić, gvardijan Franjevačkog samostana Dubrave.

“Radostan sam što sam danas bio dio misnog slavlja sa velikim brojem naroda koji je došao da slavi Boga. Temelji na kojim stojimo jesu korijeni naši, poveznica prošlosti sa sadašnjosti te poruka da to ne zaboravljamo i da ih ne ostavljamo olako. Oslanjajući se na Boga treba koračati hrabro kroz život”, izjavio je fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene. Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave su priredili zajednički ručak za sve hodočasnike i goste, te tradicionalnu, 12. po redu smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta i okolnih mjesta.

Comments are closed.