Otvoren i blagoslovljen novi kip sv. Roka u Bijeloj

0
1011

Dogradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović nazočili su na jučerašnjoj proslavi i otvorenju novog kipa sv. Roka u Bijeloj koji je blagoslovljen tijekom svetog misnog slavlja u crkvenom dvorištu.

Na samome početku gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama fra Niko Josić istaknuo je važnost kipa  sv. Roka, zavjetnog zaštitnika ove mjesne crkve i zajednice u Bijeloj.

„Ovaj kip označava sve ono što izražavamo i govorimo u vjerovanju. Evo vam znaka križa kojeg u ruci drži sv. Rok, to je izražaj ljudskoga života. Naš kršćanski život jest oslikan Kristovim križem. Ovaj kip pozorno ističe dvije poruke života ovoga svetca. Prva je povezanost s Bogom i božije prvenstvo u njegovom životu, a druga je ljubav prema potrebitima“, kazao je gvardijan  fra Niko Josić.  Podsjetio je da je autor ovog sakralnog djela poznati kipar i susjed iz Tramošnice Donje Anto Jurkić, nositelj brojnih priznanja i umjetničkih ostvarenja u Zagrebu, Orašju, Livnu i drugim mjestima Republike Hrvatske i BiH.

„Vama prepuštam da ocijenite ovo umjetničko ostvarenje u kipu sv. Roka, ali  ću skromno reći da kip izgleda tako da nam govori i poziva na pobožnost i poniznost. Teološki jak i religiozno  jasan. Od samih početaka kršćanstva u crkvi su postojali tzv. ktitori, to su osobe koje nisu morale ni biti vjernici ali su imali ljubavi i mogućnosti darivati zajednicu vjernika izgradnjom sakralnih prostora kao što su: crkve, krstionice, tornjevi, kipovi, liturgijsko ruho, posuđe i dr. Njih možda nazivamo i kumovi. Dopustite mi da pozovem i dvojicu naših vjernika gospodina Antu Domića i gospodina Ivu Filipovića, obojica su sretno oženjeni iz Bijele, glavne ktitore ove statue kipa sv. Roka da dođu, i prije samog blagoslova da nam se obrate“, poručio je gvardijan.

„Dr. Anto Domić i moja malenkost zajedno sa svim članovima izvršne i zakonodavne vlasti iz reda hrvatskoga naroda smo odlučili da poklonimo selu Bijela ovaj monumentalni kip koji Bijela svakako zaslužuje. U tom smislu hvala što zajedno dijelimo ovu radost, želim vam svu sreću i čestitam svetkovinu sv. Roka, i da nam svima želje i molitve ispred ovog kipa budu uslišane“, rekao je Ivo Filipović, dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

U svojem obraćanju dr. Anto Domić kazao je da ovaj spomenik ima višestruko značenje, prvo je teološko, potom religiozno, svetca koji je zaštitnik Bijele i mjesta gdje će se vjernici moliti dragom Bogu i zazivati svoje nakane.

„Vrlo je važno za nas Hrvate u BiH pa i ovdje u Bijeloj, bez obzira što je kod nas znak jednakosti katolička vjera i hrvatski narod, da nam i ovaj spomenik osigurava našu tradiciju, a to je da se sv. Rok slavi. Tradicija je da je ovdje posebno duhovno stanje za 16. kolovoza, a sada ovaj spomenik u fizičkom smislu to i potvrđuje. Sljedeća vrlo važna stvar za svaki narod je kultura, tradicija i običaji. Ovaj spomenik ima visoku umjetničku vrijednost kojom se možemo dičiti, koji se rijetko može vidjeti u širem okruženju. Svatko onaj tko posjeti Bijelu iz ovog spomenika će iščitavati vašu predanost katoličkoj crkvi, sv. Roku i vašem nastojanju  da ovdje kao hrvatski narod ostanemo i opstanemo. Svi vi koji ste prepoznali rad u nama koji djelujemo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i koji ste nas podržavali ovo je odgovor na vaše želje i molbe da se sv. Rok obilježi jednom ovakvom skulpturom spomenika pred kojom ćete se i dalje moći moliti dragom Bogu kroz,  nadam se, još puno vjekova“, poručio je dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta i predsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko distrikt.

Comments are closed.