Obljetnica stradanja hrvatskih branitelja 108. Pješačke brigade HVO-a u Boderištu

0
443

Vodstvo HDZ-a BiH  Organizacije za Brčko distrikt predvođeno predsjednikom dr. Antom Domićem uz molitvu i polaganje vijenaca sudjelovalo je današnjem obilježavanju 29. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja 108. Pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane  u Boderištu.

“Žrtva naših branitelja za ovaj prostor ali i njihovih roditelja i najmilijih su nama obveza da gradimo Distrikt po mjeri svih, Distrikt tolerancije, razumijevanja i međusobnog povjerenja za društvo prosperiteta i kako ne bismo  više nikada došli u prigodu da se ratnim sukobom rješavaju problemi. Naša nemjerljiva zahvala ide svakom branitelju koji je omogućio da dođemo u ovaj današnji stadij da razgovaramo o prosperitetu i boljitku, a naše molitve i sjećanje sve dok smo živi biti će upućene njima“, poručio je dogradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić.

Dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović ukazao je na značaj ovog datuma s aspekta prisjećanja i odavanja počasti, posebno kroz molitvu, uz poruku mira i suživota.

“Jedino na ovakav način se može našim braniteljima i njihovim obiteljima  zaista zahvaliti za sve ono što su učinili, a učinili su puno, da mi danas možemo na ovim prostorima živjeti kvalitetno, dostojanstveno, u miru i u tom smislu nema kraja zahvali”, naglasio je Filipović i dodao da samo roditelji koji znaju što znači poslati svoje voljene u rat, znaju kakve su to muke.

Ivo Anđelović predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ravne Brčko je podsjetio da je na današnji dan 1993. godine u jutarnjim satima Boderište napadnuto kada je osam branitelja poginulo, dok su dvojica ranjena i zajedno sa tri civila zarobljeni.

“Mi smo tijekom dana uspjeli da se organiziramo uz pripomoć određenih jedinica zaustaviti i vratiti neprijatelja na početni položaj. Ali isto tako razmišljao sam, a i sada mislim o tome, da vjerojatno oni koji su osmislili napad na Boderište  na Međunarodni dan žena  nisu  tada razmišljali  da će biti žrtve i da će nažalost mnoge majke zaplakati i sa jedne i sa druge strane.  Ali mi, koji smo sudjelovali u ratu, imamo pravo o tome govoriti i mi najbolje znamo  cijeniti mir. Mislim da je najvažnije da  pokušamo tražiti mir  i spasenje svih ljudi na ovim prostorima”, rekao je Anđelović.

Vijence su na spomen obilježje osim predstavnika udruga položili i predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH Brčko distrikta, te izaslanstva iz nekoliko županija u BiH i Hrvatskoj kao i konzul RH u Tuzli Ivan Bandić.

 

Povodom godišnjice stradanja u Boderištu, svetu misu za poginule branitelje i civile predvodio je župnik vlč. Filip Maršić.

Comments are closed.