Obilježena 24. obljetnica od utemeljenja HDZ BiH u Brčkom

0
339

5.7.2014. Molitvom opijela i polaganjem vijenaca za poginule branitelje 108. pješačke brigade HVO-a započelo je obilježavanje 24. obljetnice utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice BiH u Brčkom. Na svečanoj sjednici u Domu kulture, predsjednik HDZ-a u Distriktu dr. Anto Domić je, podsjetivši da je prošlo 24. godine od utemeljenja Odbora HDZ BiH na prostoru Brčko Distrikta, uputio čestitku svim članovima i simpatizerima. Prisjećajući se značajnih povijesnih događaja i trenutaka kada je počela borba HDZ-a da Hrvati u Brčkom ali i drugdje budu dovedeni u ravnopravan položaj, dr. Domić je dodao da je “HDZ i tada živio u srcu ljudi jer je jedina stranka kod hrvatskoga naroda koja je uistinu znala slušati svoga čovjeka i pretakati njegove potrebe u politike koje su se kasnije realizirale kroz programske sadržaje”. On je naglasio da je Hrvatska demokratska zajednica trajna kategorija kojoj hrvatski narod u Brčko Distriktu u kontinuitetu daje nadpolovičnu potporu. Dokaz da smo stožerna stranka hrvata, koja u kontinuitetu i svesrdno štiti interese našega naroda potvrđuju i izborni rezultati proteklih godina te kada se tiče HDZ-a danas obnašamo  najvažnije funkcije na prostoru Brčko Distrikta, u prvome redu  predsjednik HDZ-a u ovome gradu dr. Anto Domić obnaša i dužnost gradonačelnika Distrikta. Dr. Domić još je istaknuo da se ova obljetnica poklapa sa općim izborima koji predstoje u listopadu kada Hrvati u BiH kao i svi drugi konstitutivni narodi i ostali građani Bosne i Hercegovine imaju prigodu glasovati.

“Priprema za opće izbore je u tijeku, dajemo puni doprinos kroz listu Hrvatskog narodnog sabora kako bi na općim izborima osigurali hrvatskog člana Predsjedništa BiH iz reda HDZ-a BiH. Time bi kao stožerna stranka hrvatskoga naroda, koja zastupa interese Hrvata u BiH kroz državni i entitetske Parlamente bili u prigodi da zajedno sa drugima kreiramo politike koje će omogućiti kvalitetan život svih na ovim našim prostorima”, zaključio je dr. Domić.

Služenje hrvatskome narodu omogućilo je HDZ-u da osvoji povjerenje i dobije plebiscitarnu potporu Hrvata.  Hrvati Brčkog prepoznali su politiku HDZ i prihvatili je kao svoju jer se jedino ona otvoreno i nedvosmisleno suprostavljala nastavku politike ophođenja prema hrvatskom narodu kao narodu drugog reda.  U stalnoj brizi za svoj narod izgradili smo povjerenje, uspostavili stranačku infrastrukturu prepoznatljivu po svom ponašanju i čvrstim nepokolebljivim stavovima. HDZ je otpočeo borbu za slobodu govora o hrvatskome pitanju  na hrvatskome jeziku, kao i borbu za slobodno prezentiranje hrvatske kulturne baštine. Na svečanoj sjednici u ime predsjednika HDZ BiH prof. dr. Dragana Čovića obratio se njegov izaslanik, gospodin Mijo Krešić. U svečanom dijelu programu nastupila su hrvatska kulturno umjetničkih društava iz Skakave, Zovika, Boća i Bijele, koji su se predstavili sa tradicionalnim kolima, spletom igara i pjesmama. Nakon svečane sjednice druženje je nastavljeno na domjenku koji je priređen u hotelu “Evropa”.

Comments are closed.