Mladež HDZ-a Brčko distrikt obilježila Mjesec borbe protiv raka dojke

0
563

U organizaciji Mladeži HDZ-a BiH, Organizacije za Brčko distritk BiH, sinoć je prigodnim predavanjem u Napretkovom domu obilježen mjesec ružičastih vrpci, koji važi za mjesec borbe protiv raka dojke.

Predavači su brčanski ginekolozi i onkolozi, prim. dr. Slavko Nikić, prim.dr. Stanislav Mihajlović i doc. dr. Begzudin Ahmetović.

Doktor Mihajlović istaknuo je da se i u Brčkom, kao i i u ostatku svijeta, bilježi porast oboljelih od ove bolesti, stoga su, kako je naveo, prevencija i redoviti pregledi najučinkovitiji način zaštite od raka dojke.

“Rak dojke je ubjedljivo najčešći karcinom kod žena. Svaka deveta žena u svijetu oboli od karcinoma, dok je tamo gdje je bolest nasljedna to i češće. Važno je znati što je karcinom i protiv njega se boriti, i to samopregledima, ali i pregledima kod ljekara svake godine”, rekao je, između ostalog, dr. Mihajlović.

HPV virus – uzročnik raka grlića maternice

Doktor Ahmetović bazirao se na predavanje o raku grlića maternice, kao zloćudne bolesti koju po učestalosti nadmašuje samo rak dojke.

Naveo je da ova bolest danas pogađa najčešće žene između 35 i 50 godina, te da su državni programi, jako slabo razrađeni u nerazvijenim i zemljama u razvoju među kojima je i naša zemlja, mogu utjecati na potpuno izlječenje bolesti. Također, Ahmetović je govorio o značaju prevencije, koja može dovesti do toga da se širenje bolesti svede na najmanju mjeru.

Dr. Ahmetović predavao je i o HPV virusu, različitih tipova, koji se prenosi spolnim kontaktom, gdje zaražen muškarac virus prenosi na ženu, što će reći da u najširem smislu rak grlića maternice predstavlja spolno prenosivu bolest.

Predsjednik HDZ-ove brčanske Mladeži Šimo Filipović zadovoljan je odzivom gostiju, najavivši još ovakvih predavanja.
Pored brojnih žena predavanju su nazočili prim. dr. Borislav Đulabić, zamjenik direktora JZU “Zdravstveni centar Brčko” i Miodrag Todorović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja.

Comments are closed.