Gradonačelnik dr. Anto Domić primio predstavnike Instituta za razvoj mladih KULT

0
333

9.11.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić danas se sastao s predstavnicima Instituta za razvoj mladih KULT, s kojima je razgovarao o certificiranoj obuci  za lokalne i županijske službenike koja ima svrhu da osobe koje u državnoj službi obnašaju funkciju i poslove budu stručno osposobljene za rad s mladima u tijelu državne službe.

„Imali smo prigodu razgovarati s koordinatorima odnosno državnim službenicima koji su trenutačno u Brčkom na obuci za stručno osposobljavanje za rad s mladima. Tijekom današnjega razgovora predstavnici Instituta za razvoj mladih upoznali su se s postojećim stanjem mladih u Brčko distriktu BiH i specifičnostima ove lokalne zajednice, a fokus interesa bio je zakon o mladima i strategija mladih, odnosno što Brčko distrikt BiH konkretno nudi mladim ljudima“, izjavio je dr. Domić nakon prijema u Gradskoj vijećnici.

Prema riječima Katarine Vučković, projektne koordinatorice, Institut za razvoj mladih KULT ima javnu ovlast od Federalnog ministarstva kulture i sporta raditi certificiranu obuku službenika i službenica za mlade.

„Brčko distrikt BiH domaćin je četvrtog modula od ukupno pet koji prolaze službenici i službenice kako bi naučili temeljne principe rada s mladima, administrativne procedure potrebne za rad u općinama u kojima su u ulozi službenika/ca za mlade“, istaknula je Vučković.

Ona je naglasila da se ovaj Institut u BiH već trinaest godina bavi pitanjima mladih i da ono na što su vrlo ponosni jeste to da su autori Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, dijelom autori Zakona o volontiranju Federacije BiH, partneri u izradi Omladinske politike Republike Srpske te da trenutačno rade na izradi tri županijske strategije mladih vodeći računa o potrebama i položaju mladih kroz analize problema koje su publicirane.

„Uloga službenika i službenica za mlade iznimno je važna za svaki grad/općinu/županiju i upravo ova 21 osoba koja trenutačno pohađa obuku jesu službenici koji do sada nisu prošli obuku, a Zakon o mladima im nalaže da od dana kada dobiju poziciju službenika/ce za mlade moraju u roku od dvije godine proći istu obuku“, dodaje Vučković.

Ustvrdila je da se Omladinski centar Brčko distrikta BiH kao specifičan centar kojim upravlja institucija vlasti učinio kao dobar primjer kako se s mladima može raditi čak i kada nema zakona istovremeno aktualizirajući pitanje zakona o mladima u Brčko distriktu BiH.

Comments are closed.