Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić ugostio veleposlanike osam zemalja iz regije

0
351

21.9.2015. Brčko distrikt danas  je posjetilo osam veleposlanika u BiH iz zemalja regije koji su prisustvovali prezentacijama Vlade Distrikta  o temama:  „Poplave u Brčko distriktu 2014.godine“, „Čišćenje rijeke Save“, „Nacrt zakona o poslovnim zonama“ i „Investiraj u Brčko“.

U zajedničkom posjetu boravili su: NJ.E. Jakub Skalnik, veleposlanik Češke Republike u BiH, NJ.E. Milan B. Lakić, veleposlanik Crne Gore u BiH, NJ.E. Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, NJ.E. Negyesi Jozsef, veleposlanik Mađarske u BiH, NJ.E. Rami Rexhepi, veleposlanik Makedonije u BiH, NJ.E. Iztok Grmek, veleposlanik Slovenije u BiH, NJ.E. Stanimir Vukičević, veleposlanik Srbije u BiH i NJ.E. i Jan Pšenica, veleposlanik Slovačke Republike u BiH.

Tim povodom organiziran je prijem u Gradskoj vijećnici na kojemu je nazočio gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić kao i predsjednik Skupštine Đorđa Kojić te njihovi zamjenici i članovi Vlade Brčko distrikta BiH.

Nakon sastanka gradonačelnik Domić je izjavio da je razgovarano o učincima nakon prošlogodišnjih poplava, te o gospodarskim potencijalima.

„Veleposlanicima susjednih država imali smo prigodu predstaviti što je Brčko distrikt učinio kao jedinica lokalne samouprave nakon prošlogodišnjih poplava, s kojim izazovima smo se susreli, te kakvi su postojeći problemi i razmijenili smo međusobna iskustva. Isto tako predstavili smo i neke ključne stvari koje su značajne za Distrikt, a to je plovnost rijeke Save i održavanje plovnosti Save, stvaranje uvjeta za puni kapacitet rada „Luke Brčko“, kao i mogućnosti investiranja u Distrikt u smislu gospodarskog okruženja te  izgradnje  industrijskih zona“, istaknuo je dr. Domić.

On je naglasio da su veleposlanici podržali put i način rada kojim Distrikt ide koristeći prije svega dobru postojeću povezanost i putnu komunikaciju, dovoljno kvalificiranu radnu snagu i proračunska sredstva koja se izdvajaju, a koja su ključna  za privlačenje stranih investitora uz sigurno pravno okruženje.

“Cilj  je bio  predstaviti  mogućnosti Distrikta,  a svaki investitor pronalazi svoj interes jer oni pored toga što imaju kapital i investiraju, da bi proizvodili kod nas, moraju imati dobar plasman. Naše opredjeljenje je poljoprivreda, prehrambena industrija, uslužna djelatnost, mala i srednja poduzeća u oblasti metalurgije, drvoprerađivačka djelatnost što smo i precizirali u strategiji razvoja Brčko distrikta te očekujemo da će investitori iz stranih zemalja naći prostora i ovdje u Brčkom”, rekao je gradonačelnik Domić dodajući da su se svi pohvalno očitovali o ovakvom načinu rada.

Govoreći o prošlogodišnjim poplavama, veleposlanik Srbije u BiH NJ.E Stanimir Vukićević je izjavio da je danas podvučena linija o tome što je sve bilo i što je urađeno tijekom poplava i klizišta koja su zadesila ovo područje 2014. godine.

„Iskazali smo potrebu da imamo zajedničko tijelo i zajedničke razgovore oko regulacije i upravljanja vodama. Već u naredni ponedjeljak zakazan je u Sarajevu novi sastanak u svezi s analizom utroška sredstava s donatorske konferencije kako bi nastavili s projektima koje koordinira zajedničko tijelo tri države za upravljanje vodama i uložili sredstva u najkritičnije objekte na vodotocima, s ciljem da nam se prošlogodišnja katastrofa nikada ne ponovi“ dodao je veleposlanik Vukičević naglašavajući solidarnost međunarodne zajednice sa zemljama pogođenim poplavama.

Veleposlanik Slovačke Republike NJ.E Jan Pšenica ističe da je impresioniran današnjim prezentacijama iz kojih se vidi da rukovodstvo Distrikta ima konkretne planove za daljnji razvoj ove zajednice.

„Tijekom narednih tjedana razmotrit ćemo konkretne prijedloge i obavijestiti poslovne ljude iz Slovačke da ovdje postoji mogućnost za suradnju i ulaganja u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, prehrambene industrije, trgovine i transporta, i mi tu vidimo prednosti Distrikta”, naglasio je veleposlanik Pšenica.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici u pratnji čelnika Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH upriličena je zajednička šetnja kroz grad.

/bdcentral.net/

Comments are closed.