Dr. Domić boravio na proslavi zlatomisničkog jubileja fra Tihomira Sadrića

0
370

30.8.2015. Svoj zlatomisnički jubilej 50. godina svećeništva fra Tihomir Sadrić proslavio je u nedjelju 30. kolovoza u franjevačkoj crkvi pri samostanu sv. Ante u Dubravama. Svetom misnom slavlju nazočio je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Uz brojne goste i govornike zlatomisnika je na svečanosti pozdravio domaći gvardijan fra Marko Antić koji je ocrtavajući ukratko njegov život i djelo naglasio kako je djelujući kroz protekla desetljeća fra Tihomir na ovom prostoru učinio puno dobra te ostavio velikog traga.

Najavljen kao čovjek koji je dao poseban doprinos da Zidine u Gornjoj Skakavi dobiju svoje današnje izdanje, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić također se prigodno obratio.

„Posebno se zahvaljujem gvardijanu i fra Tihomiru na pozivu da mogu danas ovdje zajedno sa vama blagovati i veseliti se pedesetoj obljetnici. Oče provincijale, oci svećenici sve vas srdačno pozdravljam, a posebno sam sretan i zadovoljan što mogu kao gradonačelnik Brčko distrikta BiH uputiti vama ujače čestitku na zlatomisno slavlje odnosno pedesetu obljetnicu Vašeg svećeničkog rada.

Imajući na umu da je svaki poziv i svaki čovjek usmjeren od samoga Boga vjerujem da je i fra Tihomir ne slučajno danas ovdje u Dubravama koje baštine svoju tradiciju od prije 1000 godina samostanskog djelovanja, a hvala Bogu otkrili smo i temelje tog samostana u Gornjoj Skakavi. To govori da Hrvati ovoga kraja i katolici žive na ovom prostoru još od 7. stoljeća, što se nadovezuje jedno na drugo. Pedeset godina svećeničkog rada, djelovanja ovdje na širem prostoru bosanske Posavine i Brčko distrikta kao i sve ove trenutačne situacije kroz koju prolazimo i mi kao narod koji smo u jednoj vrsti iskušenja prošli kroz Domovinski rat, obnovu poslije rata, koji smo rasuti diljem svijeta, ali upravo ova pedeseta obljetnica može nam biti poticaj da se vratimo domu svome i da ovdje ostanemo, opstanemo i gradimo svoju budućnost“, poručio je dr. Domić.

On se također prisjetio da je njegov prvi kontakt sa fra Tihomirom započeo još dosta rano, u drugom razredu osnovne škole.

„Kada je fra Tihomir izučavao vjeronauk i kada je nas tada malu djecu iz Gornje Skakave upućivao na katolički put, na kršćanski put odnosno životni put. Moja prva pričest bila je kod fra Tihomira i od tada su moja sjećanja i lijepe uspomene vezane uz njega. Svaki puta kada sam imao prigodu da ga sretnem uvijek sam se sjetio tih prvih kontakata sa svećenikom, sa ujakom koji je ono što smo kod kuće učili o vjeri nadograđivao i davao na značaju, a ostavilo je to jedan snažan pečat u mom životu. Danas sam sretan da mu mogu čestitati zlatnu misu, pedesetu obljetnicu i što ga mogu vidjeti ovako zdravog, čilog još uvijek i veselog među nama jer nije bilo danas uistinu na ovoj vrućini lako održati jednu sadržajnu svetu misu. To znači da dragi Bog još uvijek ima posla za vas i planira da budete još uvijek među nama da nam date poticaj na ispravan put kojim je potrebno da koračamo kroz ova teška vremena. U tom smislu želim da poživite još jako dugo, i da budete uzor kao što ste bili do sada“, kazao je pored ostalog  gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić obraćajući se na proslavi obljetnice, koja je nakon misnog slavlja održana na obližnjem prostranom platou ispred crkve, gdje je pripremljen i bogati ručak za sve uzvanike te kulturno zabavni program uz glazbu i druženje.

Comments are closed.