Čestitka gradonačelnika prigodom Svjetskog dana Roma

0
334

8.4.2016. Prigodom Svjetskog dana Roma gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić upućuje iskrene čestitke pripadnicima ovog naroda na području Brčko distrikta BiH.

„Na ovaj dan koji se obilježava kao Svjetski dan Roma želimo skrenuti posebnu pozornost na potrebu unaprjeđenja njihovog položaja u društvenoj zajednici“, poručio je dr. Domić dodajući da je Vlada Brčko distrikta BiH već provela nekoliko projekata u vezi sa stambenim zbrinjavanjem Roma i činit će još više na ostvarenju njihovih manjinskih prava i poboljšanju njihovog ukupnog socijalnog statusa uključujući obrazovanje, zdravstvenu skrb i uvjete stanovanja, ali i očuvanje bogate tradicije i kulture Roma.

On je istaknuo važnost poštovanja romske tradicije, kulture i prava jer, unatoč tome što živimo u 21. stoljeću, Romi su često žrtve predrasuda.

Predstojnik Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović istaknuo je da se za Rome Distrikta godišnje izdvaja 150.000 KM, od čega državno ministarstvo izdvaja 120.000, a brčanska Vlada 30.000 KM.

Prema njegovim riječima od tih je sredstava za brčanske Rome prošle godine urađeno šest kuća, a u ovoj godini gradit će se još 18 stanova na tri lokacije u okviru državnog projekta za koji je Vlada Brčko distrikta BiH dužna osigurati lokaciju, priključke na infrastrukturu, reviziju projekta, tehnički prijem i upotrebnu dozvolu. Sredstva za projekt korištena su iz IPA fondova, čiji je implementator austrijski Hilfswerk, državno će ministarstvo osigurati 80.000, a Vlada Distrikta 70.000 KM, dok se završetak građenja očekuje do konca 2016. godine.

Comments are closed.