Svečano otkriveno spomen obilježje braniteljima HVO-a u Prijedoru

0
347

Svetom misom za poginule i umrle branitelje u crkvi svetog Ive u Prijedoru 15.07.2019. godine svečano je otkriveno spomen obilježje braniteljima HVO-a, pripadnicima Šeste satnije, prve bojne 108. HVO brigade Ravne Brčko.
Naime, šest branitelja iz ove satnije je poginulo u proteklom Domovinskom ratu, a veliki broj njih je preminuo nakon rata.

“Zato je izuzetno značajno da spomenike braniteljima izgradimo u svim mjestima sa hrvatskim žiteljima da bismo im se i na takav način zahvalili za sve ono što su uradili, kako bismo mi danas mogli ravnopravno sudjelovati u kreiranju i stvaranju
Brčko distrikta kao jedne multietničke zajednice”, naglasio je dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH.

“Nikad ne smijemo zaboraviti doprinos koji su branitelji dali u proteklom Domovinskom ratu za opstojnost
hrvatskog naroda na ovim prostorima. Stoga je izuzetno značajno da podižemo ovakve spomenike, kako bismo ih se vječno sjećali”, dodao je Ivo Filipović, dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Polaganju vijenaca i cvijeća na ovom spomen obilježju nazočili su najviši dužnosnici iz političkog i javnog života hrvatskog naroda na ovom području, bivši pripadnici 108. HVO-a brigade kao i brojni žitelji ovog i okolnih naselja.
Izvor: Radio Brčko

Comments are closed.