Svečano obilježen blagdan „Rane svetog Franje“ u Gornjoj Skakavi

0
360

-Uvjeren sam i nadam se da ćemo i narednih godina biti zajedno da pokažemo zajedništvo na ovom mjestu gdje smo danas. Sveta misa, rane sv. Franje, je izvorište nas Hrvata, ne samo ovog kraja, Distrikta Brčkog, već čitave Posavine i čitave Bosne i Hercegovine. Zbog toga, stalno ću dolaziti i ubuduće, na poziv našeg prijatelja dr. Domića, našeg gvardijana, tako da se svake godine obilježi ono što jest naša tradicija. Ja sam siguran da sve što radimo radimo na dobro čovjeka, da uz sve poteškoće i probleme koje imamo ostanemo u zajedništvu, kazao je dr. Dragan Čović prigodom današnjeg posjeta Zidinama.

Sadržajima obilježavanja blagdana „Rane svetog Franje“ u Gornjoj Skakavi dr. Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora nazočio je u pratnji dogradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Ante Domića te dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

O značaju Zidina u Gornjoj Skakavi, točnije crkava koje su nekada ovdje bile izgrađene govorio je dogradonačelnik Distrikta i predsjednik HDZ-a BiH u Brčkom dr. Anto Domić.

“Sada kada smo u prvoj fazi iskopina otkrili dvije crkve od kojih je jedna stara skoro 1000 godina shvatili smo da je ovdje život bio jako intenzivan u proteklom milenijumu, a o tome govori mnoštvo iskopina, koje nas upućuju na način života iz prošlosti. Ovo mjesto je sveto mjesto za Hrvate katolike, ali isto tako predstavlja kulturno-povijesno naslijeđe BiH jer s ovog mjesta možemo iščitati važne podatke o tome tko je živio ovdje i na koji način je bio organiziran život. To su pojmovi koji nama Hrvatima daju informacije da je kroz povijest bilo teško živjeti, zbog toga su crkve razorene, ali isto tako nam govori da se kršćanstvo nije moglo ugasiti nikakvom silom i da se Hrvati nisu mogli raseliti s ovog područja”, poručio je dr. Anto Domić.

 

Veliki broj vjernika okupio se danas na svetištu Zidine, a prilikom obilježavanja svetkovine Rane Sv. Franje, upriličena je i procesija te sveta misa koju je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Već se godinama na ovome mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja veliki broj hodočasnika kako bi se zavjetovali i molili sv. Franji za svoje potrebe. I ove godine je istaknut značaj okupljanja i hodočašćenja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima.

Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave su priredili zajednički ručak za sve hodočasnike i goste, te tradicionalnu, smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta i okolnih mjesta.
Nakon svete mise, predsjednik Čović sa izaslanstvom posjetio je Franjevački samostan u Dubravama.
Izaslanstvo je dočekao fra Niko Josić, gvardijan, te su zajedno posjetili samostanski muzej u kojem se nalaze različiti artifakti pronađeni na arheološkom lokalitetu crkve i samostana na Zidinama.

Comments are closed.