Potpora ženama u predizbornoj kampanji: upriličen Okrugli stol pod nazivom: „Žena ženi!“

0
752

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a  BiH „Kraljica Katarina Kosača“ Organizacije za Brčko distrikt sinoć je u prostorijama HKD-a  Napredak održan Okrugli stol na temu pružanja potpore ženama u predizbornoj kampanji pod nazivom: „Žena ženi“ . Zajednica žena HDZ-a BiH upravo se odvažila i održala jedan ovakav događaj prvi put u Brčkom kako bi poslali poruku svim ženama da samo ujedinjene mogu postići svoj cilj.

„Želimo da pošaljemo snažnu poruku svim ženama: –Nemojte biti jedna drugoj vuk, budite jedna drugoj prijateljice! Glasujte jedna za drugu i samo tako osnažene i ohrabrene moći ćemo ostvariti sve naše večeras donesene zaključke i ciljeve“, izjavila je predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH u Brčkom Mira Ivaković koja je i otvorila Okrugli stol ističući da je ova aktivnost pokrenuta na inicijativu predsjednice Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

U ime gošći iskazujući svesrdnu potporu navedenoj aktivnosti skupu se obratila i dopredsjednica HDZ-a BiH Zorica Raguž-Osmanagić, a potom se obratila i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Delfa Dejanović.

Premda Izborni zakon predviđa da na izbornim listama bude četrdeset posto kandidatkinja nerijetko je to samo formalnost, istaknuto je tijekom diskusije. Svoje stajalište o tome dale su i sudionice Okruglog stola.

„Postoji nekoliko razloga zbog čega je to tako, a jedan od glavnih koji ćemo mi večeras razraditi jeste taj da ustvari žene koje su većinsko biračko tijelo u BiH uistinu ne daju potporu ženama kandidatkinjama. Razlozi pored ostalog leže u tome da smo mi ipak tradicionalno patrijarhalno društvo kao i to da postoji uvriježeno mišljenje da je politika muški posao što i same žene najčešće na takav način promatraju“, dodala je dopredsjednica Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ Biljana Jakić.

Tijekom izlaganja istaknuto je također kako je žena u današnjem društvu nerijetko i poduzetnica, majka i domaćica, te da  ukoliko nema potporu teško može ostvariti podjednak uspjeh na svim razinama.

„I moja poruka bi bila u principu više usmjerena na nas žene da više dajemo potporu jedna drugoj zato što smo sve žene i sve znamo s kakvim problemima se svakodnevno susrećemo. Što donose izazovi majčinstva, a što donose izazovi žene koja gradi karijeru u politici ili bilo kojoj drugoj društvenoj sferi“, poručila je kandidatkinja na listi i zastupnica u Skupštini Distrikta Ljubica Ilić.

„U Brčko distriktu imamo svega tri zastupnice žene, a samo jednu članicu u sastavu Vlade Brčko distrikta i to je ono što želimo promijeniti stoga će se Mladež HDZ-a BiH u suradnji sa Zajednicom Žena u narednom razdoblju potruditi da to promijenimo i u našoj kampanji ćemo se pored ostalog i za to boriti“, kazala  je Tea Ružić kandidatkinja na listi i članica Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH.

Potporu su pružili i skupu nazočili predsjednik i dopredsjednik HDZ-a BiH Organizacije za Brčko distrikt dr. Anto Domić i  Ivo Filipović koji su se nazočnim članicama prigodnim riječima na kraju događaja i obratili.

Comments are closed.