Položeni vijenci na spomeniku palim braniteljima u Prijedoru

0
448

Pripadnici 108 HVO Pješačke brigade“ Ravne Brčko“ zajedno sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta iz reda Hrvata, te okupljeni mještani, juče su polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenik palim braniteljima kod stadiona u Prijedoru, prisjetili se sedmorice, u minulom ratu, poginulih branitelja iz ovog mjesta.

„Njih sedmorica za odbranu svojih domova dali su najviše što su mogli, vlastiti život, a najmanje što mi možemo za njih učiniti, kao i za sve druge poginule branitelje, jeste da ih ne zaboravimo. Radimo to polaganjem vijenaca, ali i održavanjem tradicionalnim, 22. po redu Memorijalnim nogometnim turnirom u organizaciji  Hrvatskog nogometnog kluba „Dinamo 75 Prijedor“, rekao je predsjednik Organizacionog odbora memorijala Anto Lukić.

Inače, obraćajući se brojnim okupljenim mještanima Prijedora i okolnih sela dogradonačelnik Brčkog i predsjednik HDZ-a BiH Organizacije za Distrikt, dr Anto Domić je istakao da je naročito teško bilo na početku, pružanja otpora agresiji i agresoru.

„Te 1992 godine grozan osjećaj „kao patka na pučini“. Gledali smo u kom pravcu bi možda mogli negdje se povući ili skloniti. Oko nas su bili tenkovi, haubice. Jednom riječju dobro naoružan neprijetelj. Što se nas tiče, onaj tko je imao malo bolju lovačku pušku, njega smo smatrali „do zuba“ naoružanim braniteljem. No, ono što se ne može slomiti to je odlučnost u očuvanju i zaštiti svojih najmilijih i vlastitih ognjišta. Stoga, evo nas i dalje smo ovdje u Prijedoru,  izdržali smo i ostali ovdje. Uradili smo, siguran sam, puno više, nego što smo možda te 92. godine i očekivali“, naglasio je dr Anto Domić.

O snazi otpora, učinku 108 HVO brigade u očuvanju i odbrani valastitih domova, te veličini žrtve bratitelja, jedan od zapovjednika brigade, aktualni dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović, prije svega naglašava da nikada ne smijemo zaboraviti veličinu žrtve onih koji su za našu slobodu dali svoje živote.

„Mi dobro znamo kakva je bila namjera agresora, očistiti cijeli „obuhvat koridora do Majevice i u prvo vrijeme, zajedno sa Bošnjacima, a potom u dvije brigade, opet zajednički, uspjeli smo očuvati ovaj prostor i u tom smislu dugujemo posebnu zahvalnost svakom poginulom branitelju i njihovim obiteljima. Nikada nemojmo zaboraviti da branitelji nisu dali svoje živote u odbrani ovih prostora, ni mi danas sigurno ne bi bili ovdje“, naglasio je Filipović.

Inače na Memorijalnom nogometnom turniru koji je nakon polaganja vijenaca uslijedio, učestvovali su pored domaćina još nogometni klubovi Dizdaruša, Vitanovići i Napredak iz Ulovića.  Osvajač ovogodišnjeg turnira je NK Vitanovići.

Izvor: tekst i foto- Radio Brčko

Comments are closed.