Hrvati izvan BiH ne gube nikakva prava ako se odazovu na Popis stanovništva u BiH

0
424

Državni ured za Hrvate izvan RH uputio je poziv Hrvatima iz BiH i njihovim sunarodnjacima podrijetlom iz te zemlje u Hrvatskoj i diljem svijeta da se odazovu na skori popis stanovništva, kućanstava i stanova ističući da osobe koje se trenutačno nalaze u Hrvatskoj neće izgubiti nikakva prava ako se popišu u BiH.

“Važno je naglasiti da svi oni koji se trenutačno nalaze u RH, odazivanjem na popis u BiH ne gube nikakva statusna prava te da je zajamčena tajnost podataka”, navodi se u pozivu Državnoga ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Ovaj ured naglašava da će oni koji se odazovu svojim sudjelovanjem na popisu pridonijeti ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji.

“Sudjelovanje u popisu je moralna, građanska ali i domoljubna obveza. Sudjelovanjem u Popisu dajete veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Sudjelovanjem u Popisu pokazujete privrženost prema svome narodu i prema Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini”, stoji u javnom pozivu.

Ističe se da će se popis stanovništva u BiH provoditi svakim danom od 9 do 21 sat između 1. i 15. listopada te da će se njegovi rezultati umnogome odraziti na budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pozvao je i sve Hrvate podrijetlom iz BiH da se obrate ovoj instituciji u slučaju potrebe dodatnih informacija te da odgovore na najčešća pitanja mogu potražiti i putem web stranice www.hrvatiizvanrh.hr ili da svoje upite upute putem telefona 01/6444674 ili na mail:  ured@hrvatiizvanrh.hr.

Posljednji popis stanovništva u BiH proveden je 1992. godine kada je u BiH živjelo oko 4,3 milijuna stanovnika. Tada je bilo registrirano oko 760.000 Hrvata katolika čiji se broj u ratu gotovo prepolovio, prenosi Hina.

Po nepotpunim podacima Agencije za statistiku, u BiH živi oko 3,8 milijuna stanovnika, a crkvene statistike na kraju 2012. godine ukazivale su da se u BiH nalazi oko 434.000 Hrvata katolika. Procjena je kako u BiH živi još oko 50.000 Hrvata ateista.

Comments are closed.