Dužnosnici Vlade Brčko distrikta BiH primili šefa Misije OSCE-a u BiH veleposlanika Jonathan-a Moore-a

0
370
  1. 08. 2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i dogradonačelnik Esed Kadrić primili su jučer u službeni posjet šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathan-a Moore-a.

Na sastanku je bilo riječi o općoj situaciji u Brčko distriktu, prije svega političkoj situaciji u svjetlu aktivnosti oko usvajanja proračuna ali i predstojećih izbora.

 “Čast i zadovoljstvo mi je današnja posjeta veleposlanika Moora o stanju u Brčko distriktu, perspektivama i izazovima kao i zajedničkoj suradnji i uspješno realiziranim projektima.

Imao sam zadovoljstvo veleposlanika informirati glede izazova u protekle četiri godine te o našim nastojanjima da Brčko distrikt bez obzira što nema aktivnu superviziju može nastaviti graditi institucije onako kako je to propisala Konačna arbitražna odluka, Dejtonski mirovni sporazum i kako to propisuje Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta uvažavajući činjenicu da ovdje pored tri konstitutivna naroda živi i nekoliko nacionalnih manjina i da o svima treba voditi računa”, ustvrdio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

On je iskazao posebno zadovoljstvo što će OSCE u BiH u budućnosti i dalje pratiti Brčko distrikt te da je njihova pozicija vrlo važna kao i zajednički projekti u procesu demokratiziranja društva.

“Nadam se da ćemo i poslije izbora imati prigode razgovarati o prilikama i izazovima koji su pred nama, dodao je dr. Domić.

“Suradnja koju smo uspostavili s Distriktom ide dalje, a kao pripadnicima međunarodne zajednice posebno nam je drago što imamo konkretne mogućnosti razgovarati s ljudima uključujući i gradonačelnika Brčko distrikta BiH”, kazao je Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH nakona sastanka u Gradskoj vijećnici.

Odgovarajući na upit novinara u vezi pitanja referenduma u RS-u te statusa Brčko distrikta po tom pitanju veleposlanik Moore je kazao da dijeli stav svih drugih u međunarodnoj zajednici. “Što se tiče pravila glasovanja u entitetima, to nije naša nadležnost. Mi smo bliski partneri, već godina imamo sporazume sa CIK-om, hoćemo poštovati njihova rješenja i obična pravila, uključujući i Izborni zakon BiH”, izjavio je Moore.

Neposredno prije sastanka s predstavnicima izvršne vlasti Moore je održao sastanak i sa čelnicima zakonodavne vlasti, a potom i s predstavnicima vjerskih zajednica te novinara u Brčkom.

Comments are closed.